DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE |
Oven set to 170 C. Loyang 9 inci.
Bahan2 kek :-
(Adunan A)
1/2 cup gula castor1/2 cup brown sugar
125gm butter
2 bijij telur
(Adunan B)
2 cup tepung gandum1/2 cup cocoa powder
1 1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp garam
(Adunan C)
2 tsp vanilla essence1/2 cup buttermilk (atau gantikan dengan 1/2 cup fresh milk + 1 tsp cuka = rehatkan 10 minit)
1 cup air suam
- Pukul adunan A hingga creamy.
- Masukkan adunan B, pukul lagi.
- Campurkan adunan C. Bakar lebih kurang 30 minit.
Cream Cheese Frosting (Lapisan keju)
125gm cream cheese
60gm butter
1/2 cup gula icing
1 tsp vanilla essence
1 tsp jus lemon
- Campurkan semua dan pukul hingga creamy. Ketepikan.
Chocolate Ganache (Lapisan coklat)
100 ml whipping cream
250gm coklat masakan
1 tsp golden syrup
1 tsp coffee emulco
- campurkan semua dan 'double-boiled' atas api sederhana sehingga licin. Angkat & sejukkan.
Cara melapis kek
- Tunggu kek benar2 sejuk, baru sapukan (atau piping kan) lapisan keju.
- Masukkan dlm peti sejuk selama 20 minit.
- Tuangkan lapisan coklat ke atas lapisan keju tadi. Masukkan lagi dlm peti sejuk selama 30 - 1 jam. (Makan terus pun boleh..)
Selamat mencuba kio..
0 comments:
Post a Comment